Mongeta de Castellfollit del Boix
Autòcton i originari del municipi bagenc de Castellfollit del Boix, la mongeta de Castellfollit destaca per la seva textura fina i equilibrada, la seva pell brillant i ferma i per una bona resistència a la cocció.
Autòcton i originari del municipi bagenc de Castellfollit del Boix, la mongeta de Castellfollit destaca per la seva textura fina i equilibrada, la seva pell brillant i ferma i per una bona resistència a la cocció.
Cultivat en terrenys silicis i arenosos, originari del municipi maresmenc de Sant Andreu de Llavaneres, aquesta varietat de pèsol es caracteritza per presentar un sorprenent gust dolç, fet que el fa un producte molt apreciat en la gastronomia.
Fàcilment identificables per la seva forma de ronyó aplanada i pel seu gust suau, fi i persistent, el fesol del Maresme, també conegut com a mongeta del ganxet es conrea a nombroses comarques de Catalunya, però només el que es produeix al Maresme, al Vallès Oriental i al Vallès Occidental té Denominació d’Origen Protegida (DOP).
Caracteritzat per la seva mida reduïda i per aportar un sabor molt gustós i ser de cocció ràpida, aquesta varietat de cigró deu el seu nom a la vila osonenca d’Oristà, on ha estat tradicionalment cultivat. De pell molt fina, es comercialitza en petites quantitats, fet que permet mantenir la seva alta qualitat intacta.
De pell cremosa, de mida petita i amb una tendresa difícil de trobar en altres varietats de mongeta, la de Collsacabra és una mongeta molt apreciada pel sector gastronòmic però difícil de trobar.
Provinent de la Vall de Lord, a cavall entre la comarca del Berguedà i la del Solsonès, el pèsol negre es va començar a cultivar fa més de tres segles. Es tracta d’una lleguminosa produïda en quantitats reduïdes i en zones muntanyoses en descens.
Arrelada al Vallès i el Maresme, la Mongeta del ganxet és una varietat autòctona de mida mitjana i color blanc, característica per la seva forma arronyonada i plana, i amb un extrem amb forma de ganxo.
Més petit que el cigró comú i de pell llisa, el cigronet de l’Anoia té un gust delicat i una textura untuosa. La sensibilització de la pagesia de la comarca ha permès recuperar el seu cultiu, basat en tècniques manuals.