El Comitè Director de la Xarxa Productes de la Terra destaca 12 projectes realitzats durant l’últim any

divendres, 9 febrer, 2024

Aquest dijous, 8 de febrer, s’ha celebrat a la seu de la Diputació de Barcelona la reunió, encapçalada per la diputada de Desenvolupament Econòmic, Eva Menor, per fer balanç de l’activitat del 2023 i plantejar els reptes del 2024

El Comitè Director de la Xarxa Productes de la Terra s’ha reunit aquest dijous, 8 de febrer, per fer balanç de l’activitat de l’últim any. Encapçalada per la diputada de Desenvolupament Econòmic, Eva Menor, i amb la presència de tots els membres, la trobada ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Barcelona, a Can Serra.

Durant la reunió s’han destacat 12 projectes que els membres de la Xarxa Productes de la Terra han impulsat durant l’últim any. Són aquests:

 • Consell Comarcal de l’Alt Penedès: Jornada speed tasting. Jornada en la qual van participar 15 empreses del sector agroalimentari de la Xarxa Productes de la Terra i una trentena d’empreses adherides a la Ruta del Vi del Penedès amb l'objectiu de generar noves oportunitats de negoci i fomentar el consum responsable del producte de proximitat al nostre territori. L’objectiu era fer arribar els productes de la terra als cellers, als restaurants que aposten pel producte de km0 i als allotjaments rurals que aposten pel producte local per oferir als seus clients i posar en valor la comarca. Cada empresa agroalimentària va exposar i realitzar tastos dels seus productes per tal que les empreses de la Ruta del Vi els coneguessin de primera mà, cercant sinergies entre els sectors i col·laboracions conjuntes.
 • Consell Comarcal de l’Anoia: Ruta tast del PACO. Caminada gastronòmica de 14 km, on els participants a més de gaudir i conèixer el paisatge del Parc Agrari de la Conca d’Òdena tasten diversos productes locals i poden visitar algunes explotacions.
 • Consell Comarcal del Bages: Taula de l’oli del Bages. Durant el 2023 s’ha fet una anàlisi dels olis de varietats locals per comparar dades amb l’històric i relacionar-ho amb les condicions climatològiques. S’ha constatat certa preocupació i s’ha impulsat el treball per adaptar dels cultius al canvi climàtic.
 • Agència de Desenvolupament del Berguedà: Networking ‘sabors i negocis’. Trobada d’intercanvi comercial i de networking del sector agroalimentari per conèixer col·lectivitats i empreses restauradores que buscaven productes de qualitat, de proximitat i ecològics. Els assistents van poder degustar i conèixer de primera mà els productes de les 16 empreses productores del Berguedà, podent així crear accions comercials i obrir nous mercats, donant més sortida als productes comarcals.
 • Consell Comarcal del Baix Llobregat: l’Espai Test Agrari: bona pràctica a la comarca del Baix Llobregat. S’ha ofert assessorament agronòmic i empresarial, s’ha donat un impuls al relleu generacional en la pagesia, s’ha impulsat el producte fresc i de proximitat i s’han ofert ajudes en la concessió de terres, eines sense cost i formació per part d’experts.
 • Agència NODE Garraf: Jornada tècnica de viticultura del Massís del Garraf. Durant la mateixa es van explorar les condicions amb què s’exerceix la viticultura en els dominis del Massís del Garraf, es van enumerar les singularitats, es van declarar les peremptorietats i es van estimular les millors praxis per a la preservació de les varietats autòctones i adoptives amb la vista posada en la millora de tot el procés d’elaboració, des dels orígens.
 • Consorci del Lluçanès: formacions especialitzades en el sector lacti. Durant l’últim any s’ha apostat per la capacitació en aquest sector, oferint sis formacions especialitzades (280 hores de formació). En total, s’han format 76 persones.
 • Consell Comarcal d’Osona: Mengem d’aquí, Osona i Lluçanès. Projecte que acosta el producte del territori a les escoles. Es va fer una prova pilot a sis menjadors escolars i durant dos anys i mig s’han anat adequant els menús a les noves recomanacions de salut i s’ha introduït el producte local a les propostes de menú.
 • Consell Comarcal del Maresme: productes de màrqueting per a la Xarxa. S’ha donat visibilitat a la Xarxa a través d’estovalles per a mercats i fires i cartells amb la intenció que la gent conegui que compra producte de proximitat i ho associï amb la Xarxa Productes de la Terra del Maresme.
 • Consorci del Moianès: escorxador comarcal de baixa capacitat, d’ús compartit d’àmbit territorial. Durant el 2023 s’ha redactat el projecte d’instal·lació de l’escorxador, s’ha licitat la instal·lació, s’ha tramitat la llicència d’obres i s’ha fet el seguiment de l’obra.
 • Consell Comarcal del Vallès Occidental: Banc de llavors del Vallès Occidental. L’objectiu és conservar, multiplicar i recuperar les llavors de varietat local per fer-les arribar als productors per a la seva reproducció. Així, es poden introduir els productes de varietats locals als establiments i, per tant, arribar als consumidors.
 • Consell Comarcal del Vallès Oriental: assessoraments individuals en fertilització del sòl. L’objectiu és millorar la producció de les finques agrícoles (s’ha treballat amb sis), a través d’una fertilització adequada al sòl agrícola de cada finca per obtenir millors resultats de producció hortícola.

A més, s’ha destacat que la Xarxa, com ja és habitual els últims anys, va participar en el Gastronomic Forum Barcelona 2023, gràcies a la col·laboració entre les gerències de Comerç, Espais Naturals i Promoció Econòmica i Ocupació. Hi van participar 28 empreses i es va fer un acte de reconeixement a les dones de la Xarxa vinculades als productes singulars.

Reptes per al 2024

Entre els reptes per aquest any, s’ha apuntat que es vol que les empreses valorin més la pertinença a la Xarxa Productes de la Terra. A més, s’ha indicat que s’està treballant en un Pla de Comunicació i Imatge de marca i en aconseguir que hi hagi una planificació i una comunicació més segmentada. Durant el 2024 també s’iniciarà la revisió i actualització dels productes singulars de la Xarxa Productes de la Terra, una tasca que es farà amb la col·laboració dels experts.

A més, es pensaran projectes tractors des de les gerències de la Diputació que formen part de la Xarxa i es potenciarà la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre els membres. Igualment, durant el 2024 es revisaran els criteris per formar part del cens i també es revisaran els criteris de distribució del fons de prestació.

Durant la reunió també s’ha aprovat la proposta de modificació del Protocol general de la Xarxa Productes de la Terra que pretén adaptar-lo als canvis de l’organigrama corporatiu de la Diputació derivats de la nova estructura organitzativa, als canvis d’actuació del Pla Estratègic i Operatiu vigent (22-26) i a la fitxa del cens d’empresa de la Xarxa del cens actual.