La Diputació de Barcelona homenatja a les dones de la Xarxa Productes de la Terra vinculades als productes singulars

dimarts, 7 novembre, 2023

57 dones de 52 empreses diferents han estat reconegudes durant la celebració del Gastronomic Forum Barcelona 2023

La Diputació de Barcelona ha homenatjat a les dones de la Xarxa Productes de la Terra vinculades als productes singulars durant la celebració del Gastronomic Forum Barcelona. Així la corporació ha volgut donar visibilitat a la dona en el sector primari i al seu esforç i compromís, els quals contribueixen a la conservació i manteniment del patrimoni agroalimentari i a la biodiversitat, així com a la sostenibilitat.

57 dones, de 52 empreses, han estat reconegudes en un acte celebrat a l’auditori del Gastronomic Forum (podeu veure el vídeo resum aquí) i que ha estat conduït per la presentadora i periodista de TV3, Tana Collados. L’esdeveniment ha comptat amb la conferència marc de la doctora en Ciències Polítiques i Sociologia, Cristina Sánchez. Finalment, abans de la foto de família, les veritables protagonistes, les dones de la Xarxa Productes de la Terra vinculades amb els productes singulars, han pujat a l’escenari a recollir el seu reconeixement.

A la cloenda, la diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha reivindicat la necessita de «transitar el camí de la igualtat» cap a la corresponsabilitat d'homes i dones en l'àmbit personal i professional, i ha fet una crida a les dones homenatjades a «donar la mà i l'experiència a les dones més joves per tal de garantir el relleu generacional» de negocis tan tradicionals com els seus.

Aquestes són les 57 dones que han estat reconegudes:

Alt Penedès

Montse i Adelaida Olivella, d’Aviram Família Olivella Cruz (Castellví de la Marca): són la segona generació que cria ànec mut del Penedès.

Elisabet Colomer, de Guirigall (el Pla del Penedès): corral petit que fa dues crides de gall del Penedès l’any.

Dolors Roca, de Fruita de Cal Roca (la Granada): negoci familiar dedicat a la vinya i a la fruita dolça, sobretot al préssec d’Ordal.

Olivia Junyent, de Castell d’Age (la Beguda baixa): fa més de 50 anys que la família Junyent té cura de les seves vinyes per elaborar vins DO d’altíssima qualitat.

Eva Ventura, de Mas Bertran (Sant Martí Sarroca): els germans Eva i Santi Ventura inicien la producció de vi escumós l’any 1996 i el 2006 van sortir al mercat amb les primeres ampolles.

Anais Manobens, de Casa Maria Rigol (Sant Sadurní d’Anoia): la cava, nascuda el 1987, reprèn la tradició familiar iniciada l’any 1897.

Maite Esteve, de Vins el Cep (Espiells): quatre famílies de viticultors que produeixen des de 1448. Són pioners en biodinàmica i estan compromesos amb el territori.

Blanca Ozcáriz, d’El Jardí dels sentits (Sant Sebastià dels Gorgs): dirigeix des del 1998 el projecte familiar de vins DO.

Assumpta Llopart, de Llopart Cava (Subirats): els avantpassats de la generació que avui dirigeix el celler van treballar les terres des del segle XIV. Ja són 26 generacions vinculades al conreu de la vinya i consoliden l’elaboració d’escumosos de qualitat.

Mireia Torres, de Miquel Torres (Vilafranca del Penedès): celler familiar de cinc generacions dedicada al vi i a la vinya.

Anoia

Mercè Sangüesa, de Celler Pla de Morei (la Torre de Claramunt): petit celler que reivindica el vi del territori. Provenen de família de pagesos i des de fa vint anys cultiven vinya ecològica i venen raïm a diversos cellers.

Bages

Montserrat Soler, de Can Pujolet (Marganell): formatgeria familiar dins l’entorn del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Elaboren mató de Montserrat.

Gemma Solà, de Cal Climent (Manresa): a la seva horta conreen llegums, verdures i hortalisses de temporada, com la col verda manresana.

Alba Casasayes, de d’Arnaules (Viladordis): són pagesos de l’horta manresana. Entre les verdures i hortalisses que conreen, hi ha diverses varietats de tomàquet, com el de Montserrat.

Maria Àngels Rial, d’Oli Migjorn (Valls de Torroella): petit projecte dedicat al cultiu d’oliveres. La qualitat, la recuperació de les varietats locals (com la varietat corbella) i la sinèrgia amb el territori són els seus objectius del dia a dia.

Marta Pujadó, de Celler Grau i Grau (Maians): des de l’any 1885 elaboren vins, com els DO Pla de Bages, de primera qualitat sota el cognom Grau.

Anna Berenguer, d’Àrtium (Artés): va ser la primera cooperativa productora de cava a l’estat espanyol i gràcies a ella s’ha conservat la varietat picapoll, que dona identitat a la DO Pla de Bages.

Baix Llobregat

Imma i Montse Tugas, de Tugas i companyia (Sant Climent de Llobregat): són pageses del Baix Llobregat des del 1885. Cultiven i venen fruita i verdura ecològica -també la carxofa del Prat, producte singular- directa al consumidor.

Montse Torres, de Granja Torres Torres (el Prat de Llobregat) – Manel Torres va començar amb aquest projecte. Ell va ser qui va construir la granja i va promoure la creació del Consell Regulador de la IGP Pollastre de la Raça Prat. Montse Torres segueix la nissaga de la família.

Berguedà

Maria Costa, de l’Escairador (Berga): la història de l’Escairador comença fa 35 anys, quan el pare va voler recuperar els cereals escairats que menjava de petit. La nova generació comercialitza, entre d’altres, el blat de moro escairat.

Maria Àngels Boixadera, de Peu de Roques (l’Espunyola): es dediquen a l’horta ecològica (entre els productes hi ha el pèsol negre), a més de ser apicultors: planifiquen els cultius per tal que les abelles tinguin tot l’any cobert amb diferents tipus de flors.

Rosa i Maria Àngels Casabella, de Casabella Natura (Olvan) - neix l’any 2008. Són responsables de la major part del cicle dels productes, ja que planten, recol·lecten, envasen, etiqueten i fan arribar el producte al consumidor. Entre els productes tenen el pèsol negre i el blat de moro escairat.

Lluçanès

Imma Costa, de Mas Terricabras (Oristà): explotació familiar dedicada al cultiu de cereals i farratges per el bestiar, vaques de pastura, vedells d’engreix i truges. Han recuperat diferents varietats locals com el cigró d’Oristà (recuperat el 2007) i el blat forment.

Carme Salada, de Can Salada (Santa Eulàlia de Puig-Oriol): carnisseria que elabora de forma tradicional una gran varietat d’embotits, entre ells la somalla.

Maria Rosa Soler, d’El Taulell del Soler (Prats de Lluçanès): són productors i elaboradors. Venen carn i embotits, entre ells la somalla, d’elaboració pròpia procedents de la seva explotació El Soler de n’Hug.

Garraf

Remei Gimeno, de Sinia Sant Gervasi (Vilanova i la Geltrú): els espigalls, un producte autòcton de la comarca que han recuperat, es conreen a l’aire lliure al costat de les cols, les cebes tendres, les carbasses...

Montse Marcè, de Sinia Pujadas (Vilanova i la Geltrú): una de les històriques de Vilanova i la Geltrú. A les 8 hectàrees d’horta hi cultiven de tot, també els espigalls, al costat de julivert, espàrrecs, bledes, pèsols...

Natalia Puig, de Celler Puig Batet (Vilanova i la Geltrú): és la tercera generació que segueix amb el projecte. El 2014 van treure al mercat una nova línia de vins dins la DO Penedès.

Maresme

Eva Gayoso, de Can Catà (Canet de Mar): a la seva horta s’hi troba, entre d’altres conreus, la maduixa i el pèsol, productes singulars.

Margarita Fors, de Cooperativa Agrícola Baixa Tordera (Tordera): comercialitzen un ampli ventall de productes, entre els quals destaquen les varietats de mongetes i els fesols del Maresme.

Sara Basart, de Cooperativa Agrícola del Maresme (Pineda de Mar): entre els productes que comercialitzen hi ha els fesols i les maduixes del Maresme.

Serena Cantieri, d’El desig pastissers (Canet de Mar): fan servir la maduixa del Maresme en les seves dolces creacions.

Maria Rosa Roigé, d’Horta Moragas (Arenys de Mar): a la seva horta s’hi troben productes elaborats mitjançant pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi ambient, entre ells la maduixa, el pèsol i el tomàquet.

Cristina Martorell, de Melmelaria (Tiana): petita empresa on s'elaboren melmelades artesanes a partir de productes de temporada i de quilòmetre zero, com la maduixa.

Maria Rosa Pruna, de Soc pagès (Arenys de Mar): de la seva horta surt bona fruita i verdura acabada de collir, com la maduixa, el pèsol, el tomàquet i el fesol.

Anna Dellà, d’Els pagesos (el Masnou): des de 1930 conreen als seus camps maduixes, pèsols, tomàquets i fesols, entre d’altres fruites i verdures.

Moianès

Anna Surroca, de Magadins: projecte familiar d’agrobotiga i restaurant. Primer van muntar el restaurant i després, l’agrobotiga. Entre els productes que tenen hi ha la col del Moianès.

Osona

Conxita Morell, de Pastisseria Bruguer (Vic): va néixer al carrer Manlleu de Vic l’any 1999 i als pocs anys van obrir un altre establiment al carrer Jaume I. Elaboren el pa de pessic de Vic.

Anna Codina, de Carnisseria Codina (Taradell): des de 1989 elaboren tot tipus d’embotits curats, com la somalla, i cuits, seguint sempre les receptes tradicionals de la terra.

Gemma Prat, de Fussimanya (Tavèrnoles): al seu obrador innoven per ampliar el seu catàleg de productes. Entre els embotits curats que ofereixen hi ha la somalla.

Eva Carmona, d’El Circell (Gurb): projecte d’agricultura ecològica que neix d’un somni en comú per poder viure de la terra. Entre els productes que conreen hi ha la ceba vigatana.

Emi Codinachs, de Banc de llavors Roda de Ter (Roda de Ter): grup de persones que fa prospeccions, recull donacions de llavors, les cultiva per assegurar la varietat, renova les antigues als horts i fa planter d’estiu de varietats locals.

Vallès Occidental

Elena Simó, d’Els Campaners (Ullastrell): Elena Simó segueix el camí traçat pel seu pare, Enric. Entre els 30 productes de temporada que conreen a l’hort hi ha la col brotonera.

Maria Font i Mariona Morral, de Celler Can Morral del molí (Ullastrell): la família Morral es dedica al conreu de la vinya i l’olivera. El conreu és ecològic i, a més de vins, produeixen oli de la veritat becaruda.

Maria Dolors Llonch, de L’Olivera: cooperativa de treball i d’iniciativa social que cultiven vinyes i oliveres i elaboren vins DO i olis ecològics incorporant persones amb dificultats en tot el procés, posant les capacitats al servei d’un projecte comú.

Angela Ramón, de 5 Quarteres-La Muntada (Vall d'Horta): projecte familiar de viure de la terra i recuperar el treball vitícola a una zona on l'agricultura pràcticament ha desaparegut.

Vallès Oriental

Jerusa Chaparro i Magda Pérez, de Can Sunyer (la Garriga): només ofereixen productes de temporada i ecològics, com els tomàquets de varietat local.

Matilde Grau, de Can Galderic: a més de torrar fruita seca amb forn de llenya, també tenen horta. I hi cultiven tomàquets de varietat local.

Maria Giner, de Kosturica (Canovelles): projecte agroecològic de producció d'hortalisses que vol forjar una alternativa al model agroalimentari actual. Hi conreen tomàquets de varietat local.

Yolanda Presseguer, de La Perla (la Garriga): fundada l’any 1950, és un dels comerços més antics que queden en una localitat amb molta tradició a l’hora d’elaborar embotits. D’entre els que fan, hi ha el ventre d’ossets.

Rosa Maria Pérez, de Can Viver (Bigues i Riells): des del segle XII la família Viver viu dels seus camps, on ara produeixen i comercialitzen, entre d’altres varietats, oli varietat vera.

Pepi Milà, de Celler Can Roda (Santa Maria de Martorelles): van començar el 2010 a elaborar vins DO Alella. Produeixen 50 mil ampolles l’any i els seus vins són 100% ecològics.