El sector lacti català afronta el futur amb moltes incerteses. Veiem una estabilització o baixada del consum de llet i productes làctics, sigui per motius demogràfics i/o de competència amb altres aliments d'origen vegetal.; i també es constata la manca d'una xarxa forta d'empreses i/o cooperatives transformadores de la llet en productes d'alt valor, el que comporta una competència molt limitada per la compra de llet fresca als ramaders. I, es produeix poc formatge, que és un producte d'alt valor afegit, que implica la utilització de grans volums de llet fresca (per obtenir 1 kg de formatge, necessitem 8-10 litres de llet crua).
En aquest context hi ha, però diferents iniciatives que porten un raig de llum positiva, i del que farem un esbós en aquesta jornada oberta a tot el sector lleter.
9:45 Presentació de la jornada. Xavier Felipe. Investigador IRTA
09:50 “Què vol dir un Hub làctic de Catalunya?”. Xavier Felipe. Investigador IRTA
10:00 Presentació de l’Institut làctic de Catalunya. Alex Bach. Director Institut de la Llet
10:10 “Panel d’anàlisi sensorial dels formatges artesans catalans, una eina per la millora de la qualitat”. Roser Romero del Castillo. Directora del Panel d’anàlisi sensorial dels formatges artesans catalans.
10:25 Producció de formatges tipus “latino, des de l’Empordà”. Adrián Santeliz, fundador de l’empresa Venelac.
10:40 Foment del sector lacti a Catalunya: viabilitat de la producció de formatge tipus mozzarella. Xavier Felipe. Investigador IRTA.
10:55 Posada en marxa d’una planta demostrativa industrial d’elaboració de formatge. Pere Cullell, Director Comercial Tecnical
11:10 Taula rodona amb els ponents de la jornada i torn obert de preguntes. Marta Garrón. Tècnica Innovació IRTA
11:30 Finalització de la jornada.