El proper diumenge 1 de maig, com ja és tradició el primer diumenge de maig, Santa Creu de Jutglar (Olost) tornarà a gaudir de diferents activitats per celebrar la Fira de la Transhumància. Aquesta serà la primera que se celebrarà després de dos anys d’interrupció a causa de la Covid-19.
Les activitats de la fira s’iniciaran de bon matí amb la caminada que sortirà de la plaça Major d’Olost a 2/4 de 9 i que recorrerà l’antic camí ramader d’Olost a Santa Creu de Jutglar. A partir de les 9 se servirà un esmorzar popular davant del Local Social de Santa Creu de Jutglar i a 2/4 d’11 del matí s’iniciaran diferents tallers adreçats a infants de totes les edats, sobre la Transhumància. Es tracta d’activitats organitzades pel col·lectiu Arde Volana que amb l’objectiu de treballar l’habilitat, relacionar i expressió i que tindran com a punt de partida el teler més petit del món, els tres estómacs de l’ovella o les esquelles.
A 2/4 d’1 del migdia la Cerveseria Kibus d’Olost realitzarà un Tast de Cerveses Artesanes, on també explicarà com s’elaboren. Les places són limitades.
El grup d’Acordionistes del Lluçanès s’encarregarà d’amenitzar la Fira, que també comptarà amb l’exposició “Els Tonedors”, a l’entorn dels oficis de la transhumància, al vestíbul del Local Social de Santa Creu.
Origen de la fira
La fira se celebra el primer diumenge de maig, i tal com diu el seu nom té un origen ramader. Neix en el context de la transhumància dels ramats que pujaven des de les planes cap a les zones altes de muntanya a la recerca de pastures durant la primavera i estiu.
A Santa Creu de Jutglar hi conflueixen dos dels principals camins ramaders que travessen el Lluçanès (el camí ramader de Marina, que prové del Penedès i es dirigeix a la Cerdanya, i el camí transversal) i per tant era una zona de gran activitat transhumant.