Pagesos del Baix Llobregat visiten l’Emília-Romanya per conèixer noves pràctiques agrícoles

divendres, 4 abril, 2025

Del 22 al 25 de març, una vintena de pagesos i pageses de l’Associació de Defensa Vegetal de Fruita del Baix Llobregat han participat en una visita tècnica a l’Emília-Romanya, una de les zones fructícoles més importants d’Itàlia. 

L’objectiu de la visita ha estat conèixer noves tècniques de producció i comercialització agrícola per aplicar-les als camps del Baix Llobregat. L’activitat ha comptat amb el suport del Consell Comarcal del Baix Llobregat, a través del programa de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, i del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Durant quatre dies, els participants han pogut visitar diferents explotacions i iniciatives agràries de la regió, que compta amb una gran extensió de conreus de presseguers, albercoquers i cirerers. La similitud climàtica i de tipologia de cultiu entre l’Emília-Romanya i el Baix Llobregat ha permès als pagesos identificar problemàtiques comunes, com l’adaptació al canvi climàtic i la necessitat de garantir el relleu generacional al sector

Un dels punts destacats de la visita ha estat el mercat de pagès permanent de Campagna Amica a Mòdena, una iniciativa que fomenta la venda directa entre productors i consumidors. Els pagesos han pogut conèixer de primera mà aquest model de comercialització, que prioritza els productes de proximitat i de temporada. 

A la zona de Faenza, s’han visitat explotacions de fruita de pinyol gestionades per la cooperativa Apofruit, on s’han presentat tècniques de formació dels arbres i sistemes de protecció contra les gelades. També s’ha fet una visita a la cooperativa Apoconerpo, especialitzada en la producció i comercialització de cireres. 

Un altre dels punts clau de la visita ha estat el delta del Po, una àrea agrícola amb condicions similars al delta del Llobregat. Allà, els participants han conegut el sistema de drenatge i gestió hídrica que permet el conreu en aquesta zona deltaica, així com iniciatives de producció hortícola i transformació de productes. 

Aquesta experiència ha permès als pagesos del Baix Llobregat conèixer nous models de gestió agrícola i comercialització, amb la voluntat d’adaptar algunes d’aquestes pràctiques a la realitat del territori. Ara, amb el suport dels tècnics de l’ADV i del Parc Agrari, valoraran la seva aplicació en les explotacions de la comarca.