Per fi ha arribat la setmana de Carnaval! El moment ideal per treure les disfresses més divertides de l’armari, sortir al carrer, participar de les rues que la majoria de poblacions catalanes organitzen aquests dies i, com no, gaudir dels esdeveniments gastronòmics que tant caracteritzen aquestes festes, la ,majoria d'ells amb productes de proximitat.
Us expliquem alguns d’ells a continuació!
Dijous Llarder
Aquest dijous, dia 16 de febrer, és Dijous Llarder o el també anomenat Dijous Gras.
Aquest dia dona el tret de sortida a les festes de Carnestoltes i s’acostumen a menjar aliments tradicionals com la coca de llardons, la botifarra d’ou i la truita.
Fins i tot, hi ha una cançó dedicada a aquest dia que diu:
El dijous gras
botifarra, botifarra
el dijous gras
botifarra menjaràs
Si no en vols menjar
Una truita, una truita
Si no en vols menjar
Una truita per sopar
Per gaudir d’aquest dia, molts municipis realitzen activitats durant tot el dia, però us destaquem el Dijous Llarder que se celebra a la Plaça Major de Vic. Organitzat per Osona Cuina, la celebració arrenca a les 9 h i acaba a les 22 h, amb un seguit d’activitats programades per tots els públics i molt bona cuina.
Xatonades
Un altre esdeveniment gastronòmic que se celebra durant Carnestoltes són les xatonades. Aquest plat tradicional del territori català té origen a les comarques del Garraf i del Penedès, i la salsa típica acostuma a acompanyar una amanida d’escarola amb anxoves, tonyina i bacallà.
No us podeu perdre les xatonades que se celebren a Sitges i a Vilanova i la Geltrú el dia 16 de febrer.
Festa de l’Arròs
El diumenge 19 de febrer, és la Festa de l’Arròs a Sant Fruitós de Bages. Aquest esdeveniment és el més important del municipi i està declarat d’Interès Turístic per la Generalitat de Catalunya des de l’any 1995.
Té un origen medieval i anteriorment se celebrava per solidaritat envers els més pobres per poder fer front a l’abstinència durant la Quaresma. Actualment, durant aquest dia es duen a terme activitats com un concurs de fotografia i un concurs de pintura.
Festa de l’Escudella
El dimarts de Carnestoltes, dia 21 de febrer, es duu a terme la festa de l’Escudella a diversos municipis com Gallifa i Sant Feliu de Codines, entre d’altres. Però on es fa una festa multitudinària és Castellterçol, a la comarca del Moianès.
És una de les celebracions més antigues del poble i tot i que és un àpat típic a diversos llocs de Catalunya durant les festes de Carnestoltes, l’escudella de Castellterçol és l’única escudella que no fa servir verdures, per tant, és grassa i consistent.
Enterrament de la sardina
I per últim, però no menys important, l’últim dia de carnaval se celebra l’enterrament de Carnestoltes o també anomenat enterrament de la Sardina. Té lloc el 22 de febrer, coincident amb el Dimecres de Cendra, dia que es coneix com la fi de les festes de Carnestoltes i l’inici de la Quaresma.
Aconsellem l’enterrament de Carnestoltes a Terrassa, perquè acaba amb sardinada popular i espectacle, i a Arenys de Mar, on es realitza el Testament de Lady Carnestoltes i també acaba amb sardinada popular.