La Xarxa celebra la 2a part de la 14a Comissió de Seguiment destacant activitats i projectes desenvolupats pels 12 ens locals durant el primer semestre del 2020

dilluns, 13 juliol, 2020

El passat 9 de juliol la Xarxa Productes de la Terra va celebrar la 2a part de la 14a Comissió de Seguiment, l'òrgan de govern on hi són representats els responsables tècnics dels ens locals i gerències de la Diputació de Barcelona que en formen part. La gerent de la Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació, Trini Molina, va expressar el desig que aquestes reunions serveixin per compartir informació entre els membres de la Xarxa per definir activitats de suport a les empreses amb més opcions i recursos. Així mateix va destacar que des de la coordinació de la Xarxa ja s'està treballant per definir les activitats del 2n semestre de l'any 2020. 

A la reunió es van destacar quatre projectes dels ens locals de la Xarxa que s'han impulsat aquest primer semestre, malgrat les condicions adverses de la pandèmia de la COVID-19. 

1) Escorxador per a petits productors del Consorci del Moianès

Aquest projecte es va gestar el 2017 i recull les necessitats del sector ramader, bàsicament d'oví, boví i cabrum. Es tracta d'una prova pilot d'instal·lació d'un escorxador de baixa capacitat d'ús compartit i abast comarcal, el primer d'aquestes característiques a Catalunya. S'ha impulsat la creació d'una associació de ramaders del Moianès. En aquests moments s'està realitzant la redacció del projecte d'execució de les instal·lacions i els serveis de suport jurídico-administratius per la tramitació de l'expedient. 

El finançament del pressupost total de 344.290,00 €prové de diferents fonts:

- Del programa Smart Rural BCN de l'Àrea d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona

- De la Xarxa Productes de la Terra, a través del Fons de la Gerència de Promoció Econòmica de la Diputació de Barcelona

- De l'ARCA, associació dels 12 Grups d'Acció Local

- Consorci del Moianès

- Ajuntament de Moià

         

2) Parc Agrari de la Conca d'Òdena a l'Anoia

El 2017-18 s'identifica la Conca d'Òdena com un territori idoni per a la creació d'un Parc Agrari, amb un territori eminentment agrícola a prop d'un important nucli de consumidors a la regió metropolitana de Barcelona. El 2019 es realitzen les primeres reunions entre el Consell Comarcal i els 15 municipis implicats, i els diferents agents públics i privats implicats. L'objectiu principal del projecte és afavorir el desenvolupament d'un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. 

Durant el primer semestre del 2020 s'han realitzat reunions virtuals amb els 15 alcaldes dels municipis i s'ha treballat en el model de governança que tindrà el futur ens. A més, durant el confinament, es va treballar en una estratègia d'accés al producte agroalimentari, amb el futur establiment d'un punt de recollida i s'està treballant en la implementació d'una plataforma de venda online. Properament, està previst constituir l'òrgan de gestió i posar en marca les taules participatives. 

El projecte compta amb l'impuls del CC Anoia, i el suport de la Xarxa Productes de la Terra i també rep suport a través de l'Oficina Tècnica d'Estratègies de la Gerència de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona. 

3) Marketplace "Compra Lluçanès"

Es tracta d'una plataforma empresarial de venda online on els establiments del territori poden promocionar i vendre els seus productes i serveis de forma telemàtica. S'hi pot accedir a través de la web www.comprallucanes.cat 

Els establiments del Lluçanès poden incloure a la plataforma els seus productes i serveis amb tota la informació que considerin necessària. Els clients, previ registre, poden anar omplint el seu cistell de la compra fins a passar a la fase de pagament. Finalment només quedarà rebre el producte que han comprat a casa o recollir-lo al mateix establiment. 

Aquest projecte es va impulsar durant la fase de confinament per la COVID19 i durant els propers dies està previst que s'hi afegixin empreses i serveis. 

4) Suport a les empreses durant la pandèmia de la COVID19 - Agència Berguedà

Des de l'Agència del Berguedà s'ha desenvolupat un intens treball per asessorar i donar eines a les empreses de la Xarxa des de l'inici de la pandèmia de la COVID19. 

1 - S'ha realitzat promoció dels productors locals a través de les xarxes socials, amb llistat d'empreses que servien a domicili, i la promoció dels lots que s'han creat. 

2 - S'han dissenyat càpsules formatives per a les empreses sobre els ajuts i totes les necessitats que es requerien aquests dies, que es poden trobar i recuperar a través del canal de Youtube de l'Agència. 

 

3 - S'ha crat un apartat a la web de l'Àgencia on es poden consultar ajuts, comunicacions al BOE, guies de seguretat i totes aquelles qüestions que poden ser útils. S'han fet trucades a empreses del sector de diferents tipologies per oferir-los assistència.

4 - Sessió de networking amb 9 empreses i 9 establiments de comerç i estauració. Es va realitzar el 6 de juliol, a l'aire lliure, complint totes les mesures de seguretat, i està previst realitzar-ne una altra a la tardor.

Altres activitats realitzades pels 12 ens locals de la Xarxa agrupades

A més d'aquestes quatre iniciatives destacades, es van destacar altres activitats que han realitzat els 12 ens locals de la Xarxa durant aquest període, agrupats en 4 blocs:

1) Sessions formatives: s'han realitzat 30 accions formatives des dels ens locals en àmbits com el suport a la gestió empresarial (línies de finançament, protecció de dades, solucions digitals de cobrament, cooperativisme), la innovació productiva (seguretat i higiene alimentària), promoció i comercialització (reorientació canals de comunicació, potenciar presència a xarxes), turisme gastronòmic (restauració i cuina sostenible, suport al sector turístic)

2) Suport a la producció: s'han desenvolupat i continuat accions com la presentació del projecte BRAAVA de recuperació de brassiques del Baix Llobregat, el repartiment de planter de tomàquet de planter a domicil al Vallès Oriental, el suport a la construcció d'una formatgeria compartida al Lluçanès, entre d'altres.

3) Reforç i impuls de nous canals de comercialització: s'han realitzat llistats d'empreses que admeten comandes online i distribueixen a domicili, gelocalització d'aquestes empreses i  la localització dels comerços i mercats on distribueixen els productes les empreses. 

4) Accions promocionals de productes singulars i altres: amb l'impuls i realització d'activitats com la XIV Mostra de cerveses artesanes de Mediona, en format digital i amb la participació de 87 empreses; les campanyes de promoció de la cirera del Baix Llobregat i la maduixa del Maresme; l'impuls a la creació del segell promocional "Vins del Massís del Garraf", amb 15 cellers