La nova guia La col verda manresana, un tresor gastronòmic d'hivern del Bages s'afegeix a les que ja disposen altres productes del Bages com els tomàquets, l'albergínia blanca, el mató de Montserrat i l'oli d'oliva corbella i verdal. Ha estat elaborada amb la col·laboració de l'Era, que ha fet tota la tasca de recerca bibliogràfica, caracterització de les varietats i conservació de llavors, i la Fundació Alícia, que n'ha desenvolupat els continguts culinaris i científics. La guia té el suport de la Diputació de Barcelona en el marc del projecte Xarxa Productes de la Terra, de la qual el Consell Comarcal del Bages n’és membre, i inclou fotografies del producte, fetes a l'Hort del Puig, productor adherit a la Xarxa Productes de la Terra, i de plats cuinats per diferents restaurants.
La col verda manresana és un dels productes singulars de la Xarxa de Productes de la Terra i el producte estrella de l'horta d'hivern del Bages. Es tracta d'una col de fulles grans i ovalades, una mica rugoses i d'un color verd fosc. Va ser una col molt cultivada i coneguda fins als anys 60 del segle passat, però a partir de llavors la població va començar a tenir accés a altres aliments i el seu consum va disminuir. Ara, el Rebost del Bages n'ha editat una guia amb l'objectiu de promoure el seu coneixement i consum entre la població de la comarca. De fet, es tracta d'un producte que cultiven la majoria de pagesos del territori i que pot trobar-se en mercats de proximitat i restaurants que treballen amb producte local.
La consellera de Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Cristina Fabregat, valora la guia “com una eina per posar en valor l’horta d’hivern. Al Bages tenim productes tot l’any i podem gaudir d’una gran varietat”. La guia, que s’adreça tant al consumidor final com als professionals del sector de la restauració, ha de servir també per impulsar la presència de la col manresana a les cartes dels restaurants de la comarca, un fet que, segons la consellera, “és clau per poder oferir una oferta gastronòmica diferenciada i arrelada al territori”.
A part d’una introducció a l’horta del Bages i una descripció de la col manresana i les seves propietats nutricionals, la guia també inclou un receptari creat per la Fundació Alícia i els restaurants Las Vegas, Mas de la Sala, Castelladral i el Celler, on podreu trobar propostes molt variades i originals per cuinar aquest producte.
Us animeu a provar d’elaborar alguna d’aquestes receptes, com una truita, una vichyssoise o un okonomiyaki, tots amb col verda manresana? Trobareu aquestes receptes tan originals i moltes més a la guia.
La guia es pot descarregar al web d’El Rebost del Bages i també es pot recollir impresa a l’oficina de turisme de Manresa.
Podeu llegir la notícia clicant aquí.