La preservació i comercialització d’aquesta varietat tradicional rep un impuls clau amb la implicació directa de l’associació Collserola Pagesa, consolidant el seu paper en l’agricultura de proximitat i la biodiversitat del territori.
El tomàquet Mandó de Collserola s’ha convertit en un emblema del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquesta varietat històrica, coneguda pel seu sabor intens i el seu fruit de pell fina, ha estat objecte d’un llarg procés de recuperació que avui dona els seus fruits. Per primera vegada, la seva obtenció i preservació estan gestionades directament per l’associació Collserola Pagesa, un pas decisiu per garantir-ne la continuïtat i reforçar la pagesia local.
Originari de la masia de Can Mandó, on es va conservar durant generacions, aquest tomàquet va estar a punt de desaparèixer fins que, el 2011, el Consorci del Parc Natural i la Fundació Miquel Agustí van iniciar un projecte per recuperar-lo. El procés de conservació va començar quan es van lliurar llavors a la Fundació per estudiar-ne les característiques i garantir-ne la viabilitat. Els estudis realitzats van permetre catalogar-ne les propietats i estandarditzar-ne el cultiu, facilitant-ne la producció i la distribució. Gràcies a aquest treball científic, la producció es va multiplicar i, des de 2015, s’ha consolidat com un producte apreciat tant en mercats locals com en esdeveniments gastronòmics.
Des de l’any 2022, el tomàquet Mandó compta amb una festa pròpia a Sant Cugat del Vallès, convertint-se en un esdeveniment destacat dins del calendari local. A més de la seva presència en espais com la Fira Agrícola de Collserola a Vallvidrera i el Mercat de Pagès de Sant Cugat, el tomàquet Mandó també és protagonista del projecte “Alimentem Collserola”, que promou l’agroecologia i la preservació de la biodiversitat. A través d’aquesta iniciativa, es distribueixen sobres de llavors a escoles per fomentar el coneixement sobre l’agrobiodiversitat entre els més joves, contribuint així a sensibilitzar les noves generacions sobre la importància de mantenir el patrimoni agrícola local.
Aquest procés de recuperació i impuls comercial s’emmarca dins la Xarxa de Productes de la Terra, que reconeix el tomàquet Mandó de Collserola com un producte singular del territori. La seva preservació exemplifica l’aposta per una agricultura sostenible i vinculada a la identitat local, posant en valor la feina dels productors locals i la riquesa agrícola de Collserola. Aquest producte no només garanteix el futur d’una varietat autòctona, sinó que també contribueix a un model agrícola més respectuós amb l’entorn, dinamitzant el sector agroalimentari i impulsant el relleu generacional de la pagesia local.