‘Un formatge de gust intens, com tots els de cabra, i molt cremós.’ Així és com es descriu el Cabra Roí, el formatge guanyador del premi al Millor Formatge Català a la fira Làctium de Vic. L’elaborador és el Molí de la Llavina, una formatgeria de Centelles situada en una masia centenària, i que forma part de la Xarxa Productes de la Terra. Des que van obrir la formatgeria l’any 1987, només treballen amb llet de cabra i de vaca provinent de productors de la comarca d’Osona. En el cas del Cabra Roí, la llet pertany a cabres de la varietat murciana-granadina.
‘És un formatge pasteuritzat, que sempre és més difícil mantenir-ne el gust original, perquè necessita molta humitat’, expliquen els elaboradors. Per això el tenen un mes en maduració a la cava natural de la formatgeria i periòdicament en van raspallant la pell. Això el converteix en un formatge rodó, d’uns 300 grams, de pasta tova i de pell rentada. ‘És una varietat molt nova, fa un any que el provem, i ara per ara la producció és molt petita.’
El Molí de la Llavina és una formatgeria familiar, on els amos mateixos s’encarreguen d’elaborar els productes: el blau d’Osona, formatge de cabra madurat, formatge de cabra tendre, mató i pastís de formatge. Això fa que les tirades siguin petites, i la majoria de formatges es venen directament a la masia o en les fires i mercats en què participen. El nom de la casa, una masia habitada des de fa gairebé mil anys, prové d’un destacat molí fariner que es pot visitar.