El Consorci del Lluçanès participa al projecte Ruralization per garantir la successió agrària

dimecres, 15 abril, 2020

Com garantir la successió agrària? Com generar nous àmbits d’ocupació al món rural? Com atraure nova població, i en particular la població juvenil? El Consorci del Lluçanès, a través de la XCN (Xarxa per a la Conservació de la Natura) participa al projecte europeu Ruralization per a la regeneració rural i l’accés a la terra de noves generacions i persones nouvingudes al sector agrícola.

Ruralization és un projecte de 4 anys finançat per la Unió Europea en el marc del programa Horizon 2020, que té per objectiu definir les condicions, estratègies i polítiques necessàries per incrementar l’atractiu de les àrees rurals per a la població juvenil, mitjançant la identificació de pràctiques innovadores en la creació d’oportunitats i llocs de treball al món rural, principalment a través de l’accés a la terra i l’activitat agrària.

Com a primera part de les activitats a desenvolupar en el marc d’aquest projecte, es pretén realitzar tallers participatius amb joves en edats de 18 a 30 anys, en tots els països europeus vinculats al consorci que desenvolupa el projecte, per tal de captar les seves expectatives, els seus projectes i els seus somnis vitals, estiguin més o menys vinculats al món agrari/rural i la seva localitat, i també els obstacles que perceben de cara al futur.

Posteriorment, la idea és sintetitzar els resultats i debatre’ls, junt amb informació estadística captada a part, amb les autoritats locals i altres agents d’interès en el territori, per tal de definir estratègies, polítiques, programes i projectes que s’orientin a la facilitació del relleu generacional al món rural, tot garantint quantitat i qualitat en llocs de treball. Al Lluçanès es realitzaran 50 enquestes.

Donat el caràcter aplicat del projecte de recerca, s’espera assolir el coneixement necessari per a definir les estratègies i polítiques més adequades, tant en l’àmbit local com regional, per a la regeneració de les àrees rurals actualment en declivi. En particular, es dissenyarà un manual de suport a l’accés a la terra, per a autoritats locals, i una guia de bones pràctiques per a les noves generacions rurals i la nova pagesia.