L'hivern és temps de sopes, escudelles, cremes i estofats. Plats de cullera que escalfen el cos i reconforten l'esperit amb una contundència que s'agraeix. Però a les comarques de Barcelona hi ha més propostes per gaudir dels plaers de la gastronomia durant els dies de fred. Tresors de temporada que et seduiran amb el seu sabor intens. No te'ls perdis!
Carxofes. La carxofera és una hortalissa molt arrelada al Baix Llobregat, on es cultiva des de fa un centenar d'anys. Les més gustoses i tendres són les carxofes del Prat de Llobregat, producte singular de la Xarxa Productes de la Terra, una afirmació que pots comprovar personalment si t'apropes a les Jornades gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat que s'organitzen en aquesta població durant el mes de març. A la brasa, bullides, arrebossades, fregides, rostides, farcides, acompanyant guisats o qualsevol verdura... Les preparis com les preparis, et lleparàs els dits!
Xató. Aquesta amanida a base d'escarola i salsa romesco és un dels grans plats de l'hivern. Especialitat típica del Garraf i el Penedès, són famosos els dinars comunitaris que s'organitzen al voltant del xató tan bon punt arriben els primers dies de fred. Les xatonades de Vilafranca i Vilanova i la Geltrú són parades obligades d'una ruta gastronòmica que inclou molts altres punts d'interès.
Llegums de la terra. Encara que els llegums secs estan disponibles tot l'any, sembla que venen més de gust quan baixen les temperatures i els dies s'escurcen. Bullits i servits amb verdures, els cigrons, les mongetes i les llenties són entrants saludables i fàcils de fer. I el millor de tot és que, aquests llegums, els pagesos de les comarques de Barcelona els saben conrear molt bé: el cigró menut del Vallès, el cigronet de l'Anoia i el cigró d'Oristà són varietats locals molt gustoses que s'aprecien a tota Catalunya i que a més, són productes singulars de la Xarxa de Productes de la Terra, i la mongeta del ganxet ha aconseguit la Denominació d'Origen Protegida a les comarques del Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
Tòfona negra. Acabem aquest breu repàs amb un bolet que creix soterrat als boscos humits. Es tracta de la tòfona negra, un tresor molt apreciat per la seva aroma i que a la cuina se sol emprar ratllada o tallada en làmines quasi transparents. De novembre a març, es pot aconseguir fresca als mercats de les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i l'Anoia, i també a les fires que s'organitzen als municipis de Centelles i Olvan. La Ruta de la cuina de la caça i la tòfona del Berguedà et permet tastar aquesta delicatessen a diferents restaurants de la comarca i decidir quina és la recepta amb tòfona que prefereixes.