La Fundació Alicia presenta l'estudi "50 anys de l'evolució de l'alimentació a Catalunya"
En despesa en alimentació de les llars, a Catalunya s'ha passat del 38% l'any 1973 a un 17% el 2015.
La tendència serà comprar aliments cada vegada més elaborats i també es preveu un augment de la demanda de productes de proximitat i ecològics.
La Fundació Alícia ha plasmat sobre el paper l'evolució alimentària que ha patit Catalunya els darrers 50 anys. Sota el títol 50 anys de l'evolució de l'alimentació a Catalunya, la investigació explica els canvis socioeconòmics més importants que han condicionat els nostres gustos, hàbits i formes de consum en cadascuna de les cinc dècades d'història i desvetlla les tendències alimentàries del futur.
L'estudi s'ha realitzat per encàrrec de Mercabarna i s'ha presentat en l'acte inaugural del 50 aniversari de la constitució del polígon alimentari. Ha comptat amb la presència del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, la regidora de Comerç i Mercats de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, i el director general de Mercabarna, Josep Tejedo.
Dels aspectes més rellevants que han condicionat els canvis alimentaris al llarg dels darrers anys, la investigació destaca l'arribada de nous productes alimentaris a la vida diària dels catalans o la disminució de la despesa en alimentació a les llars. A Catalunya s'ha passat del 38% l'any 1973 a un 17% el 2015.
Altres condicionants d'importància que s'hi destaquen són la nuclearització de les famílies, la menor dedicació de temps a cuinar a casa, la pèrdua de coneixements relacionats amb el món culinari domèstic o la influència de noves cultures alimentàries a la societat catalana, així com la globalització.
Hàbits més saludables
En paral·lel l'estudi d'Alícia per a Mercabarna planteja també les noves tendències alimentàries del futur, que apunten cap a una possible recuperació del model mediterrani tradicional, amb l'objectiu de tornar a hàbits més saludables. Amb tot, la tendència serà a comprar aliments cada vegada més elaborats i també es preveu un augment de la demanda de productes de proximitat i ecològics.
Durant la presentació, Massanés ha assenyalat que, en el futur, el repte és "el de continuar garantint el subministrament perquè tothom pugui tenir a l'abast productes de bona qualitat, bons, sans i sostenibles. Tots els agents de la cadena alimentària, amb el compromís conscient dels consumidors, han de fer que això sigui possible".
El director de la Fundació Alícia també ha destacat que "Mercabarna és el rebost que garanteix el producte fresc a Catalunya" i que la seva trajectòria "és fonamental per entendre com els hàbits alimentaris han anat canviant segons la demanda dels consumidors i les tendències de cada moment